Borghegn Ocean Cruiser 42

Modellår: 2002

Plats: Malmö

Tillverkare: Other sailboats

Pris: 1 495 000 SEK

( 127 756 € / 953 119 DKK )

Såld 2019-12-23

Skriv ut

S/Y Ayama, en Ocean Cruiser 42 ritad av Arne Borghegn och byggd i stål är en världsomseglare av rang. Andre ägaren säljer nu en välhållen och uppdaterad båt.

S/Y Ayama är en Borghegn 42A Design Nr 129A och byggdes av Henriksen & Larsen Nordjysk Yachtværft, Vrå, Denmark, 2002. Hon färdigställdes och inreddes i Skanör av båtbyggarna Jim Clemenzon och Kenneth Pettersson i Skanör med det rostfria arbetet utfört av Roland Hammartorp på Li.Ha Teknik AB.

 

Ayama är en trygg långseglare och har all utustning för att vara en trygg båt och ett tryggt hem under längre seglingar, vilket bevisats av nuvarande ägare som bl a seglat runt jorden med henne (se länkar till diverse artiklar nedan om de resor som gjorts).


Ayama är en mittsittbrunnsbåt, vilket både ger en skyddad sittbrunn och bra däcksytor att röra sig på runt hela båten.


När du kommer ner i båten som infinner genast en klassisk trivsam ”skeppskänsla”. Du kommer ner i en ombonad salong, där sofforna är klädda i ljust skinn som elegant kontrasterar mot den gedigna träinredningen. Om styrbord finns en navigationsplats som verkligen gör skäl för namnet. Akter om densamma finns den rymliga toaletten med separat duschplats. Denna har även genomgång till ägarhytten i aktern. Ägarhytten har en stor central placerad dubbelkoj och gott om förvaring i garderober, skåp, och lådor.


Om babord vid nergången ligger pentryt som sträcker sig in gången akteröver till ägarhytten. Här finns allt för vilken kock som helst, bl a en fyrlågig spis med kolfilterfläkt ovanför.


Att du når alltså ägarhytten genom gångar på både styrbord och babordssidan, är något som underlättar både i hamn och under gång.


Föröver ligger den främre hytten, som är flexibelt inredd med upp till tre kojplatser. Precis som i ägarhytten aktern finns här gott om stuv i både skåp och lådor.


Under sittbrunnen, mellan pentry och toalett, ligger maskinrummet. Här ryms bl den rejäla maskinen, åtkomlig även akterifrån.


I hela båten slås du av hur rejält och genomtänkt allt är. Nuvarande ägare har dessutom kontinuerligt uppdaterat båten sedan de köpte henne 2011, och förutom att skick och utrustning är på topp, så finns här reservdelar och genomtänkta detaljer som är en ett resultat av kunnande, intresse och många seglade distans.


De första ägarna seglade henne i de nordiska vattnen och sedan över Atlanten till Karibien, där hon användes sparsamt under ett par säsonger. Nuvarande ägare köpte henne där 2011 och har sedan seglat jorden runt med World ARC, en eskadersegling arrangerad av organisationen bakom Atlantic Rally for Cruisers, ARC. Därefter har de seglat upp längs den nordamerikanska kusten och tillbaka till Sverige över Nord-Atlanten via bl a Grönland.


Här finns möjligheten att köpa en riktig oceanseglare som är topputrustad och i toppskick. Drömmar om horisonten? Dags att gömma sig i en avlägsen fjord om världens ledare blir än galnare än idag? Då bör du boka en visning av Ayama.


Fakta
Length Over All: 13.80 m
Length Of Hull: 12.90 m
Length Water Line: 10.80 m
Beam of hull: 4.06 m
Draft: 1.90 m
Air draft: 19.5 m (17m mast + 1.34 m from water line, plus 1.16 m VHF antenna)
Maximum displacement: 17,530 kg
Light weight displacement: 14,800 kg


Här länkar till en del som skrivits om S/Y Ayamas seglingar runt jorden
 
https://poseidontravel.se/hang-med-anna-och-stefan-till-kuba/

 
https://www.pickpack.se/intervju
 
https://www.hd.se/2016-08-17/jordenruntseglare-pausar-i-helsingborg
 

Fakta om: Borghegn Ocean Cruiser 42
Designer

Arne Borghegn

Tillverkare

Henriksen & Larsen Nordjysk Yachtværft

Motor

Vetus Deutz DT 43

Längd

13.80 m

Bredd

4.06 m

Djup

1.90 m

Deplacment

14800 kg

Bränsletank

800 L