Vintersegling i december på västkusten

Vintersegling. Ett ord som skapar drömmar likaväl som skeptiska tankar.

Vintersegling. Ett ord som skapar drömmar likaväl som skeptiska tankar. Jag har själv aldrig full ut testat på hur det egentligen är att segla mitt i vintern, utan endast föreställt mig hur det å ana sidan kan vara alldeles magiskt och å andra sidan kallt och eländigt. Därför bestämde jag mig för att göra ett test, och kontaktade våra vänner på Hallberg-Rassy som jag vet alltid har båtar i vattnet, reda att kasta loss även när termometern kryper under T-shirt temperatur.

Vi gav oss ut en bitande kall decemberdag utanför varvet på västkusten med termometern på 1-2 grader på plussidan och en frånlandskuling på 10-15 m/s. Perfekta förhållanden att testa konceptet! Jag hade förberett mig väl med underställ, dubbla ulltröjor, fleecetröja samt vind -och vattentäta byxor och jacka. Det klädesplagg som skulle visa sig vara av största vikt var också det minsta, nämligen handskarna.

Båten vi seglade var en Hallberg-Rassy 40C, en fantastisk båt som tryggt och säkert tog oss över våghöjder och ned i vågdalar. Skönt att inte skrovet känner av det kalla vattnet tänkte jag när stäven brakade rakt in i en våg bestående av åtskilliga kubikmeter 4 gradigt saltvatten.

Ganska snabbt kunde jag konstatera att olika platser ombord på båten skiljer avsevärt i temperatur. Givetvis hade vi värmaren i full gång under däck och där var miljön lika behaglig som i vilken lyxvilla med havsutsikt som helst. Men även ovan däck visade sig skillnaderna mellan att sitta i lä och trygghet under sprayhood jämfört med att stå i vinden på akterdäcket vara som skillnaden mellan natt och dag. Detta måste utnyttjas under vintersegling för att behålla värmen i kroppen.

Tricket är att inte stå exponerad för vind och kyla för långa pass utan turas om med styrning och andra sysslor på däck och sedan ge varandra chansen att komma i lä och återhämta värmen.

Kylan i vattnet är naturligtvis en faktor som påverkar hur man bör anpassa sitt tänk kring säkerheten. Att hamna i vattnet kan vara förödande eftersom värmen transporteras ut ur kroppen extremt snabbt. För att minimirea risken att hamna i vattnet är det därför extra viktigt att under vintersegling planera manövrar i förväg för att inte hamna i stressade situationer. Med lugn och sans i seglingen går det sällan fel.

Naturen ter sig fantastiskt vacker på vintern, havet visar sig från en annan sida. Landskapet är kargt och ogästvänligt på ett mäktigt sätt. Att segla på vintern ger en ny dimension till seglingen! Jag skulle absolut vilja göra om det och skulle vilja utmana dig som äger en båt att ägna vintersegling en tanke. Kanske du ska testa att låta båten ligga i ett par månader extra innan upptagning för att kunna nyttja den ett par helger till nästa år?